Thuisbatterijen

Je wilt een thuisbatterij laten installeren?

Veel van onze klanten hebben zich gehaast om toch nog zonnepanelen te laten installeren in 2020, om te kunnen profiteren van het systeem van de terugdraaiende meter.

Wég met de terugdraaiende tellers

Helaas heeft het Grondwettelijk Hof deze overgangsmaatregel vernietigd en daarvan zijn een half miljoen gezinnen de dupe. Iederéén zal dus moeten overstappen op een digitale meter. Daaraan valt niet te ontkomen. De eigenaars van zonnepanelen zullen er dus hoogstwaarschijnlijk een stuk langer over doen om hun investering terug te verdienen. Een investering die nog steeds de moeite waard blijft, laat daarover geen twijfel bestaan.

Aangezien de meeste zonne-energie gerealiseerd wordt overdag, wanneer je weinig energie verbruikt, stroomt de opgewekte energie terug naar het elektriciteitsnet. Die stroomoverschotten kan je verkopen aan je energieleverancier, maar dan moet je er wel zelf een contract mee afsluiten en de vergoeding is minimaal (ongeveer 16% van de waarde). 

Of, je kan een thuisbatterij laten installeren die de zonne-energie die je overdag niet kan gebruiken opslaat, om ze te gebruiken wanneer je zonnepanelen geen energie produceren. 

Of, je kan gebruik maken van slimme energie-oplossingen waarbij de omvormer overtollige energie gaat doorsluizen naar bijvoorbeeld de warm water boiler, om op die manier het eigen verbruik te maximaliseren.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een opslagsysteem dat de opgewekte zonne-energie die je niet meteen zelf verbruikt gaat opslaan voor later.
De thuisbatterij gaat dus een deel uitmaken van het totale systeem dat bestaat uit je zonnepanelen, een omvormer, een batterij en een elektriciteitsmeter.

Er bestaan trouwens verschillende soorten thuisbatterijen zoals lithium-ion batterijen, loodzuurbatterijen en zoutwaterbatterijen.

Aangezien de loodzuurbatterijen niet in aanmerking komen voor de premie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij omwille van hun impact op het milieu, gaan we hier niet verder op in.

De lithium-ion batterijen kennen we vooral van de elektrische wagens en hebben als kenmerken dat ze betrekkelijk snel kunnen opladen en een relatief grote opslagcapaciteit hebben in verhouding tot hun gewicht. De meeste thuisbatterijen, over alle merken heen, zijn dan ook lithium-ion batterijen.

De zoutwaterbatterijen worden tot op heden vooral gebruikt in niet-residentiële toepassingen, al verwachten we hier in de toekomst nog een positieve groei.

Premie voor de thuisbatterij

De lithium-ion batterijen en de zoutwaterbatterijen komen wel in aanmerking voor de premie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij die kan aangevraagd worden door (natuurlijke) personen (en niet door organisaties of vennootschappen. Als belangrijkste elementen geven we alvast mee dat:

  • deze moet aangevraagd worden binnen de 3 maanden na de laatste factuurdatum
  • de premie bedraagt € 300 per kilowattuur werkelijke capaciteit,
  • met een maximum van € 2.550 en een maximum van 35% van de investeringskosten.

Alle details vind je terug in de bovenstaande link en uiteraard zorgen wij ervoor dat aan de voorwaarden wordt voldaan.

Installatie van een thuisbatterij

De omvormers die Kryptonite plaatste het afgelopen jaar zijn bi-directioneel en daardoor perfect geschikt voor de toevoeging van een thuisbatterij. 

Wie nog een oude omvormer heeft, kan deze door ons laten aanpassen tot een bi-directioneel systeem.

Info / Offerte

Wil je zelf ook weten hoe je in de toekomst kan besparen op energiekosten? Wil je een offerte voor zonnepanelen?

Contacteer ons dan voor meer informatie of een afspraak voor een opmeting.

De voordelen van een thuisbatterij

1) Eigen verbruik
Wist je dat het onmiddellijke verbruik van de zelf opgewekte zonne-energie geschat wordt op 30%? Met andere woorden, 70% van jouw geproduceerde energie gaat terug in het elektriciteitsnet.
Met een thuisbatterij kan je je eigen verbruik van je zonne-energie opvoeren naar een niveau dat zich tussen de 50 en de 80% bevindt! Het exacte percentage is uiteraard afhankelijk van je verbruiksprofiel en van je installatie.

2) Besparen
Door meer van de opgewekte energie zelf te verbruiken, in plaats van deze aan een bescheiden prijs te verkopen aan je stroomleverancier via een “terugleveringscontract”, ga je nog verder besparen op je energieverbruik. Daarenboven ben je alweer een stuk onafhankelijker van het stroomnetwerk. Een kleinere afname van het net betekent ook minder distributiekosten. Hiervoor heb je wel een slimme meter nodig.

3) Stroomonderbrekingen
Daarenboven kan een thuisbatterij ook fungeren als een oplossing tijdens stroomonderbrekingen.

Wanneer heb je een thuisbatterij terugverdiend?

De aankoopprijs van een lithium-ion batterij schommelt, afhankelijk van de capaciteit, tussen € 4.000 en €10.000. Kryptonite heeft berekend dat een gemiddeld gezin de totale investering op 8,5 jaar heeft terugverdiend. Een tijd die sneller voorbij gaat dan je verwacht. Wachten op een verdere daling van de prijzen heeft naar onze mening dan ook weinig zin. Vooral aangezien de premie enkel nog in 2021 van toepassing zal zijn.

Pieken vermijden in het stroomverbruik

Wanneer we dan ook nog eens rekening gaan houden met het feit dat de elektriciteitsfactuur vanaf 2022 anders zal berekend worden, is de investering zeker het overdenken waard. Om pieken in het stroomnetwerk tot een minimum te herleiden, zullen mensen die hun stroomverbruik gelijkmatig spreiden doorheen de dag beloond worden en zij die pieken creëren zullen meer moeten betalen. Dit geldt wel enkel voor wie een digitale meter heeft, die zo’n pieken kan registreren. De anderen, met een analoge meter, zullen (voorlopig) een forfait moeten betalen.

Wil je weten of ook jouw gezin de investering op 8,5 jaar kan terugverdienen? Neem dan vandaag nog contact op met ons.

Wie eerder zou opteren voor andere slimme energie-oplossingen, kan hier meer informatie vinden.

Erkend Installateur
Thuisbatterijen van LG