Zonnepanelen

Hoe kan je zonnepanelen zelf plaatsen?

Wil jij zelf zonnepanelen leggen en zo al onmiddellijk besparen op de installatiekosten? Dat kan, dankzij de doe-het-zelfpakketten van Kryptonite. Hieronder leggen we precies uit hoe dit in zijn werk gaat!

Zonnepanelen plat dak of schuin dak?

Eerst moet je gaan bepalen hoeveel panelen je nodig hebt. Idealiter is dit een waarop weinig tot geen schaduw valt. Hou bij het opmeten altijd minstens 50 cm ruimte vrij van de randen van het dak. Hierdoor houd je de montage veilig én de gevoeligheid voor wind vermindert.

Onze panelen, de 395 (de 375 heeft een andere maat) zijn 170,8 cm hoog op 113,4 cm breed en 3 cm diep en wegen 20 kg per stuk. De panelen kunnen zowel liggend als staand geplaatst worden. Komen je zonnepanelen op een plat dak te liggen? Dan monteer je ze best in hun liggende formaat. Hou dan ook rekening met een extra 60 cm ruimte tussen de verschillende rijen omwille van schaduwval.
Worden de zonnepanelen op een schuin dak geïnstalleerd? Dan is dat meestal rechtopstaand.

Wat is het rendement van zonnepanelen

Dat is onder meer afhankelijk van de oriëntatie van je zonnepanelen. Uiteraard staan deze het best naar het zuiden gericht zodat ze het langst van het zonlicht kunnen profiteren. Maar dit is niet altijd mogelijk. Staat je dak richting het zuid-westen of het zuid-oosten gericht? Hou dan rekening met een rendement dat (slechts) 3 à 4% lager ligt.
Staat je dak echter richting het oosten of het westen gericht? Dan moet je rekening houden met een verlies van rendement van 12 à 13%.

Hoe moet je zelf zonnepanelen plaatsen

Wij leveren persoonlijk de zonnepanelen af bij je thuis, met de montagebeugels voor een plat dak of een schuin dak, afhankelijk van je keuze. Dan leggen we je ook nog eens uit hoe je er best aan begint en geven we je een code om een video met instructies en uitleg te bekijken, om je zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden.

Elk zonnepaneel krijgt zijn eigen optimizer. Dit kastje wordt onder het zonnepaneel gemonteerd en het zorgt ervoor dat de energie-opbrengst van elk afzonderlijk paneel wordt gemaximaliseerd en dat de data van het paneel wordt doorgegeven aan het monitoring systeem.

Gaat jouw voorkeur echter uit naar een string omvormer waarbij de zonnepanelen in 1 of meerdere series worden aangesloten? Dit kan interessant zijn als alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en er geen schaduwen op je panelen kunnen vallen. Dan valt de kost van de optimizers weg. Dit wilt wel zeggen dat de energie-opbrengst van de string bepaald wordt door het zwakst producerende zonnepaneel. Wat kan veroorzaakt worden door een invallende schaduw of door vervuiling bijvoorbeeld.

Tenslotte leveren we de juiste Solaredge omvormer: dit toestel zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. De omvormer zorgt er ook voor dat de energie die je niet onmiddellijk kan gebruiken op een efficiënte manier in het elektriciteitsnet belandt.

Bereken jouw prijs

De prijzen van dit formulier zijn indicatief en exclusief BTW. Prefereer jij toch de stringomvormer? Hou er dan rekening mee dat je dan nog een korting krijgt van 60 euro per zonnepaneel!

Ontdek ons aanbod van zonnepanelen

In de huidige marktsituatie moeten we beroep doen op verschillende leveranciers van zonnepanelen, afhankelijk van de beschikbare voorraad. Momenteel hebben we twee soorten zonnepanelen in voorraad. Bekijk hier de technische fiches van de DMEGC FB 395 Wp en van de DMEGC Silver 375 Wp om een bewuste keuze te maken.

Technische fiches

Bekijk hier de fiche

Bekijk hier de fiche